Ik ben opgegroeid in Brabant in een klein dorpje. Als kind was ik dol op dansen en ging op klassiek ballet. Daar kon ik helemaal in opgaan en dit bleef jarenlang mijn grote passie. Ook het plezier in muziek is al vroeg aanwezig, ik zong in een kinderkoor en ging op muziekles. Na de algemene muzikale vorming koos ik voor pianospelen. Na een paar jaar pianoles stapte ik over op gitaar en zo ontdekte ik ook het spelen van akkoorden. Daarmee leerde ik mezelf begeleiden en al snel ging ik uitvogelen hoe dit ook op de piano kon. Het kinderkoor werd een jongerenkoor en daar rolde dan weer mijn eerste bandervaring uit.Toch was de studiekeuze voor mij niet makkelijk. Na een poosje overwegen koos ik voor de richting Muziektherapie en vertrok daarvoor naar Amersfoort. Naast mijn studie nam ik zangles bij mezzosopraan Paulien Verburg.
 
Meteen na mijn studie werd ik als muziektherapeute aangenomen bij de GGZ Midden Brabant en verhuisde weer terug naar Brabant. Ik werkte met mensen met allerlei psychische en psychiatrische problemen en gebruikte daarbij het samen muziek maken als middel om aan behandeldoelen te werken. Ik ging ook weer dansen bij Agaath Verspeten en zanglessen volgen bij Harry Ruijl. Én ik maakte kennis met close harmony bij vocal groep Kluster.
 
In 1996 werd ik aangenomen bij de MusicAllfactory en daar vond ik alle deskundigheid om me verder te ontwikkelen. Pas toen werd het ‘serious business’ met dat zingen, de kriebels om op het podium te staan kwamen in alle hevigheid opzetten. In de jaren die volgde nam de muziek stap voor stap een steeds prominentere rol in mijn leven. Er kwamen allerlei projecten, bands en samenwerkingsvormen. Zo richtte ik met drie medestudenten de vrouwenformatie Straight Curls op, maakte ik in 2000 een eigen solovoorstelling ‘Lily van Dalen wacht op antwoord’ en vormde samen met Edit Bartos en Judith Schut het trio ‘Sister Swing’  wat muziek uit de ’40 en ‘50er jaren brengt.
 
Nadat ik de MusicAllfactory succesvol had afgerond kwamen ook al snel de eerste zangleerlingen. In 2001 mocht ik mijn zangstudie als contractstudent aan het Brabants Conservatorium vervolgen en werd ik gevraagd om les te komen geven aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. Ook kreeg ik de kans om als zangdocente samen te gaan werken met Edward Hoepelman op de MusicAllfactory voor volwassenen. In 2002 heb ik de muziektherapie definitief vaarwel gezegd en koos ik definitief voor de muziek, zowel op de planken als in het leslokaal. Ik kreeg een baan aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, op de afdeling Muziektheater. In de loop van de jaren werden mijn taken binnen het conservatorium uitgebreid. Een tijd lang gaf ik ook zangles aan de richting docent muziek. Vervolgens kwamen er uren bij de jazzafdeling en de Master of Music.
 
Sinds 2010 – 2017 ben ik als vocal coach werkzaam bij diverse theaterproducties van de Efteling, w.o. de Sprookjesboommusicals, Sprookjesmusical Klaas Vaak en Sprookjessprokkelaar de musical.
 
In 2013 begon ik met een nieuwe studie Master of Music aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens deze master volgde ik zanglessen bij Paulien van Schaik, Edward Hoepelman en Margriet Sjoerdsma, songwriting bij Erik Vlasblom en improvisatie bij Rogier Telderman. Op gebied van educatie verdiepte ik me in het Estill Voice Training System bij Anne-Marie Speed en Helga Westmark. Complete Vocal Technique volgde ik bij Robin van Beek en Eva Wilms. Ik deed onderzoek naar de ontwikkelingen op het gebied van zangtechniek voor jazz- en popzangers, bracht hiervoor het onderwijs in kaart aan de Nederlandse conservatoria en interviewde docenten werkzaam aan deze opleidingen. Ik ontving de “Toonzaalprijs 2015” met een concert met eigen werk en repertoire van de Amerikaanse singer-songwriter Janis Ian.
 
Voortvloeiend uit de masteropleiding ontstond het project ‘Katrien Verheijden zingt Janis Ian’, rondom het werk van deze Amerikaanse singer-songwriter. Ik kwam in contact met Janis Ian zelf en kreeg toegang tot nooit eerder uitgegeven songs van Janis. In juni 2018 bracht ik een album uit getiteld ‘Echo’s in mijn hoofd’, songs van Janis Ian in nieuwe Nederlandse vertalingen. Op dit album ook twee duetten met Janis Ian zelf. 
 
In 2018 ontstond een nieuw samenwerkingsverband ‘A Way of SInging’, met mijn collega’s Edward Hoepelman, Ingrid Zeegers en Ivar Costenoble. A Way of Singing verzorgd lessen, workshops en masterclasses voor professionele vocalisten in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.